Definities
Er zijn diverse definities; we zullen er een paar bespreken.
De World Health Organization (WHO) heeft voor digital health de volgende doelen geformuleerd:
Bron: NHG
Medische hulpmiddelen
Kijk bij de Rijksoverheid (IGJ) en de Europese Commissie voor de meest recente MDR regulaties: www.igj.nl
Diagnose & Triage
Het identificeren van een ziekte vanuit symptomen.
Preventie
Schade aan de gezondheid voorkomen of beperken.
Monitoring
Het verzamelen van gegevens omtrent de gezondheid.
Behandeling & Decision Making
Geneeskundige handelingen die gericht zijn op herstel.
Prognose
Voorspelling voor de toekomstige situatie van een ziekte.
Verlichting
Het voorkomen en behandelen van lichamelijke pijn of andere problemen.
Diagnose
Het identificeren van een ziekte vanuit symptomen.
Preventie
Schade aan de gezondheid voorkomen of beperken.
Monitoring
Het verzamelen van gegevens omtrent de gezondheid.
Behandeling
Geneeskundige handelingen die gericht zijn op herstel.
Prognose
Voorspelling voor de toekomstige situatie van een ziekte.
Verlichting
Het voorkomen en behandelen van lichamelijke pijn of andere problemen.
Databeveiliging
Vaak is het nodig om vertrouwelijke (patiënt)gegevens te verwerken in medische apps. De beveiliging van dit soort applicaties is dan ook van groot belang. Vandaar dat de Nederlandse Norm 7510 in het leven is geroepen. Deze norm omvat het bepalen, instellen en handhaven van maatregelen ter beveiliging van de informatievoorziening voor zorginstellingen.
Daarnaast omvat de ISO/IEC 27001 norm het vaststellen, implementeren, uitvoeren, bewaken, beoordelen, bijhouden en verbeteren van een gedocumenteerd Information Security Management System, om ook zo de veiligheid van gegevens te waarborgen.
everywhereIM is gecertificeerd in beide deze normen. Vandaar dat u zeker kan zijn dat uw gegevens in veilige handen zijn. Onze certificaten kunt u vinden op onze ISO/NEN pagina.
CE-markeringen
Medische hulpmiddelen (zoals medische apps) die binnen de Europese Unie (EU) op de markt verschijnen en worden verhandeld moeten voldoen aan de Europese regel en wetgeving. Daarbij is het verplicht dat deze hulpmiddelen een CE-markering hebben. Vanaf 26 mei 2021 is er een nieuwe regelgeving in werking getreden (Medical Devices Directive) die een aantal belangrijke veranderingen voor medische apps met zich mee brengt.
Waar voorheen medische apps vaak nog niet als medisch hulpmiddel werden gezien en dus ook niet aan de daarbij horende regelgeving hoefden te voldoen, is de definitie van een medisch hulpmiddel zodanig aangepast dat dit soort apps nu al snel onder die definitie zullen vallen. everywhereIM heeft inmiddels meer dan 50 medische apps voorzien van een CE-dossier en ingediend bij Farmatec/IGJ.
Wilt u weten of uw medische app onder de definitie medisch hulpmiddel valt en welke procedure u moet volgen? Bezoek dan de CE-markeren website.
eHealth apps door everywhereIM
Hieronder staan een aantal van dit soort applicaties die ontwikkeld zijn door everywhereIM. Al deze apps zijn ontwikkeld door gespecialiseerde ontwikkelaars en medische adviseurs.
Antibiotica:
In de app Antibiotica worden adviezen gegeven voor therapie en profylaxe van de gangbare infectieuze ziektebeelden en zijn de belangrijkste eigenschappen van alle antimicrobiële middelen te vinden.
Meer lezen…
NVAB richtlijnen:
Deze app van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) bestaat tot op heden uit 5 evidence-based richtlijnen. De NVAB streeft naar betere implementatie van de richtlijnen door het aanbieden van deze medische app.
Meer lezen…
migraineAPP:
De migraineAPP is ontwikkeld voor mensen met migraine. Door het bijhouden van een dagboek kunnen zij meer grip krijgen op hun migraine.
Meer lezen…
ARCH Portaal:
Het ARCH Portaal is een online, beveiligde omgeving waarin zorgprofessionals gemakkelijk kunnen samenwerken, expertise gedeeld kan worden, en waarin de ervaring en vragen van patiënten meegenomen worden.