AI in de zorg-een handige leidraad

“AI heeft de potentie om forse impact op de kwaliteit van zorg
en gezondheid te hebben, maar kent ook nadelen en risico’s”

Artificiële intelligentie (AI) is steeds populairder geworden en heeft het ook de mogelijkheid bij het vinden van innovatieve oplossingen in de zorg. Om ervoor te zorgen dat de toepassingen van AI ook de kwaliteit en effectiviteit hebben die ervan wordt verwacht, is er leidraad gecreëerd door experts.

De ‘Leidraad kwaliteit AI in de zorg’ is ontwikkeld voor het veilig en effectief implementeren van voorspellende AI-gestuurde algoritmen in de gezondheidszorg.

Een scala aan experts en betrokkenen uit het veld hebben gewerkt aan het vormen van richtlijnen en aanbevelingen voor AI. Er is een multidisciplinaire groep van experts betrokken en zo is de leidraad een relevant hulpmiddel voor vele verschillende partijen in de zorgsector. Niet alleen zorgprofessionals en ontwikkelaars hebben baat bij het document maar ook controlerende instanties zoals verzekeraars en maatschappelijke partijen.

Medisch directeur everywhereIM Mireille Pluijgers: “AI wordt steeds belangrijker in de zorg. We zien dat steeds meer onderzoeksgroepen en artsen eraan werken om de toepassingen te verkennen en verbeteren. Ook ons MedTech van programmeurs en klinisch technologen is betrokken bij dergelijke ontwikkelingen. De experts bij everywhereIM IT-care for Healthcare en de Caesar Groep kunnen rondom dit thema meedenken en ontwikkelen.“

De leidraad omvat diverse aspecten van AI in de zorg:

  1. Ethische overwegingen
  2. Transparantie
  3. Dataveiligheid
  4. Patiëntveiligheid

Leidraad

De leidraad kwaliteit AI in de zorg is een mijlpaal in de Nederlandse gezondheidszorg. Het vormt een stevig raamwerk voor verantwoorde implementatie van AI in de medische sector terwijl zorgkwaliteit en patiëntveiligheid centraal blijven staan. Het hulpmiddel is nu te downloaden op www.guideline-ai-healthcare.com, waar tevens ook een online cursus beschikbaar is waarbij wordt ingegaan op de leidraad.

Data voor Gezondheid

Meer informatie over de leidraad is te vinden op de website van Data voor Gezondheid

Bron: Data voor Gezondheid.