November 2015

19
nov

Wie gebruikt je app eigenlijk?

Iedereen die een app bouwt heeft, als het goed is, een doelgroep in gedachte. Maar hoe toets je of je jouw doelgroep hebt bereikt?

De Opioïden Omrekenapp is ruim twee jaar geleden gelanceerd en meer dan 15.000 keer gedownload. De functie van de app: bij switchen van het ene opioïd naar het ander helpt de app de equivalente dosering te vinden.

Ondanks het succes in termen van aantal downloads hadden we geen notie van de exacte gebruikersgroep. Zouden het verpleegkundigen zijn, huisartsen of juist medisch specialisten? We hebben, om dit te achterhalen, de app uitgerust met een eenmalige vraag: ‘Wat doet u?’. In de eerste maand hebben 600 gebruikers de vraag beantwoord.

Welnu: 37% van de gebruikers is huisarts, 14% medisch specialist en slechts 10% is verpleegkundige. Maar ook apothekers houden wel van een beetje zekerheid: 13%! De restgroep bestond uit: AIOS (12%), ANIOS (3%), studenten (2%) en ‘anders’ (8%).

Meer weten over de gebruikers van jouw app? Vraag je ontwikkelaar om ook een eenmalige vraag in de app te stellen. Deze informatie in combinatie met de Google Analytics die je eerder hebt ingebouwd levert zeer relevante informatie op. Want een app bouwen alleen om je budget op te maken… dat doe jij toch niet?!

Heeft u last van winderigheid?

Vandaag werd bekend gemaakt dat IGZ dit jaar de farmaceutische industrie in Nederland heeft beboet met een totaal van om en nabij de 840.000 euro voor onrechtmatige reclame.Namen van de bedrijven zijn niet bekend gemaakt.

Even een kleine reminder voor de jonge farmamarketeers onder ons. In 2009 bracht TROS Radar het fenomeen "symptoomreclame" aan het licht. Hierbij werd aangetoond dat de farmaindustrie door middel van symptomen zoals schimmelnagels, of zoals TROS Radar lacherig het symptoom "winderigheid" aan het licht bracht (of liever... aan de lucht), het Nederlandse volk gemakkelijk verleidt tot de uitspraak: "hé, dat heb ik ook" om vervolgens als een haas de dokter te bezoeken.

Tros Radar heeft er zelfs een heuse website voor in de lucht gegooid met de naam hetluchtop.nl. Je kunt de site nog steeds bezoeken! Het niveau van dergelijke programma's zegt jammer genoeg ook iets over hoe de programma maker het Nederlandse volk beschouwt. Zou de patiënt nu werkelijk naar de arts zijn gerend met haar scheetprobleem, terwijl de dokter liever echt doodzieke mensen helpt? Is dat wat er is gebeurd?

Zo'n 40.000 mensen in Nederland lopen schade op door medische fouten en zo'n 1950 overlijden hieraan. Focus daarop in plaats van reclame voor schimmelnagels! Geef geld uit aan goed onderzoek op dat gebied in plaats van een website in de lucht te houden over "scheten laten" waar geen kip iets mee kan.

Bronnen: consumentenbond.nl, hetluchtop.nl, nu.nl, radartv.nl

Centjes besparen op app ontwikkeling

Normaal gesproken moeten er voor verschillende platformen (iOS, Android, Windows) in verschillende talen worden geprogrammeerd (Objective C, Java, C#). Dit kost uiteraard extra tijd en bovendien moeten programmeurs veel talen kennen. De voordelen van "native" apps (ontwikkeld in de juiste taal voor het specifieke platform) wegen echter ook zwaar: een interface die vertrouwd voelt voor gebruikers, snelle prestaties en de mogelijkheid alle functies van een toestel in te zetten. Het is dan ook niet gek dat een combinatie van deze voordelen met zogenaamde "cross platform " ontwikkeling (één taal voor alle platformen) zo’n beetje de heilige graal van app ontwikkeling is.

Het zijn spannende tijden voor mobiele IT, want dit ideaal lijkt dichterbij te komen. Verschillende platformen beloven cross platform ontwikkeling mogelijk te maken met daarbij de voordelen van native. Of uiteindelijk de HTML5 gebaseerde platformen gaan winnen of de compilers, dat laten we nog even in het midden. Maar we volgen het verhaal op de voet, want zeker voor onze richtlijnenapps zou het eenmaal ontwikkelen enorme besparingen kunnen opleveren in tijd voor ontwikkeling en testen.