Juli 2013

19
jul

VvAA mobiel

Toen we in 2005 de PharmaPhone aan artsen aanboden, introduceerden we eigenlijk de voorloper van VvAA mobiel (de provider van VvAA waarbij leden gebruik kunnen maken van "Arts & Apps", dé medische app categorisator voor medische professionals). VvAA mobiel is gebaseerd op dezelfde gedachte als de PharmaPhone, namelijk specifieke content aanbieden aan artsen tegen een voordelig tarief, maar dan beter. Hij is beter omdat er een bredere marktpropositie achter zit, maar nog veel belangrijker, de VvAA heeft middelen die ze kan aanspreken om het product fundamenteel beter in de markt te zetten. Daarom kan VvAA een grotere vuist maken naar KPN, haar zakenpartner in deze.

Het is opvallend dat KPN het zoveelste mobiele experiment aangaat naar de doelgroep medisch specialisten. De keuze voor de doelgroep lijkt logisch, ze bellen veel en verbruiken serieuze hoeveelheden data. Maar medische professionals zijn zich steeds meer gaan gedragen als "gewone" consumenten. Ze shoppen en gaan ook voor het meest kekke toestel.

De VvAA verbijzondert haar aanbiedingen op basis van veiligheid, service en content. Deze zaken waren in 2005 ook "key", maar nog niet zo volwassen uitgewerkt als nu. Tevens is het aanbod van content veel groter dan toen. De PharmaPhone had alleen buttons die leidden naar tekst of plaatjes, VvAA mobiel is uitgerust met mooie apps, waaronder de door ons bedacht en ontwikkelde app "Arts & Apps". We zijn trots op deze samenwerking met de VvAA en zullen er van onze kant alles aan doen om VvAA mobiel tot een succes te maken. En de artsen die een VvAA mobiel abonnement nemen, kunnen ook nu weer op ons rekenen.

Meten = weten

Een appel valt altijd naar beneden en nooit naar boven. Logisch. Zo logisch dat er tot Galileo Galilei bijna niemand was die zich überhaupt had afgevraagd waarom dit zo was. Men zei simpelweg tegen elkaar "dat is nou eenmaal zo". Deze tijd hebben we, gelukkig, achter ons gelaten. Met Google en Wikipedia worden prangende vragen en meningsverschillen tegenwoordig binnen een paar seconden beslist. Wáárom is iets zo? En wat kunnen we daarvan leren voor de volgende keer? Dát zijn de interessante vragen.

Bij everywhereIM beseffen we dit. Daarom zijn we begonnen met het verzamelen van statistische gegevens van app gebruikers. Onze klanten krijgen, mits ze hier behoefte aan hebben, regelmatig een reportage met deze gegevens. Op deze manier kan er gekeken worden op welke knoppen er wordt gedrukt en of een bepaalde functie wel of niet wordt gebruikt. Deze feedback kan gebruikt worden bij het ontwikkelen van een update of nieuwe versie.

Daarnaast is everywhereIM bezig zich verder te verdiepen in onderzoek. Want hoe belangrijk is het om te weten of medische apps ook daadwerkelijk bijdragen aan betere zorg? Als therapietrouw toeneemt, of patiënten minder vaak naar de fysiotherapeut moeten omdat ze dit zelf met behulp van een app kunnen doen, willen we dit natuurlijk weten! En dragen apps niet bij aan een betere zorg? Dan moeten we ons afvragen waarom dit niet werkt en een andere manier bedenken om patiënten te behandelen. Eén vraag hoeven we gelukkig niet te stellen want: zorg kan namelijk altijd beter!

Incest app

Wel eens op een blind date geweest en er later achter gekomen dat degene waar je een waanzinnige avond mee hebt beleefd je neef of nicht is? Nee? In IJsland willen ze liever het zekere voor het onzekere nemen. Daarom hebben ze hier speciaal een app voor ontwikkeld: de "Islendinga"-app (IJslander-app).

IJsland is met 320.000 inwoners dun bevolkt. Stambomen zijn vanaf 1703 bijgehouden van elke IJslander en voor een groot deel ook al van daarvoor. Het is daarom waarschijnlijk ook de enige stamboom ter wereld die zo goed als een heel land beslaat.

Dit is een mooi gegeven, behalve als je je bedenkt dat IJsland een eiland is en uiteindelijk bijna iedereen familie is van elkaar. Op basis van oude documenten van privépersonen, kerkregisters, verslagen van volkstellingen en kronieken bracht een onderzoeksbureau de afgelopen tien jaar alle bekende genealogische informatie van IJsland bijeen in een database.

Om deze tien jaar te vieren werd er een wedstrijd georganiseerd onder studenten. De opdracht was om deze database ook via een mobiel toegankelijk te maken. De nieuwe app met "incest-alarm" kan voorkomen dat je je voormalige date ineens op een familiebijeenkomst tegenkomt. Dit is volgens de makers, drie ICT-studenten, namelijk een bekend probleem onder jongeren.

Hoewel het idee van incest afschrikt, blijkt uit meerdere medische gegevens dat dit in IJsland heel weinig voorkomt. Echt bang zijn om de koffer in te duiken met je tante hoef je dus niet te zijn. Maar toch, voor de zekerheid, even checken!

Bronnen: Volkskrant, Islendinga app

Aardbeving-alarm-app

Het nieuwste alternatief voor een nationaal aardbeving-alarm: de aardschok-app. Omdat een smartphone tegenwoordig veel verschillende aspecten kan meten, is het mogelijk aardbevingen te registeren via een smartphone.

Wetenschappers van het California Institute of Technology hebben een speciale "aardbeving-app" ontwikkeld. Mensen die deze app hebben gedownload krijgen automatisch bericht bij naderend onheil. Gegevens worden verzameld door de smartphone van de gebruiker (bijvoorbeeld door middel van GPS en de standaard ingebouwde versnellingsmeter die trillingen kan registreren).

Wel is het van belang dat meerdere mensen de app installeren. Alleen op deze manier kan een computersysteem genoeg gegevens verzamelen om te bepalen of en wanneer er een aardbeving gaat plaatsvinden.

Hoewel deze methode qua nauwkeurigheid niet in de buurt komt van de reguliere alarmsystemen, kan deze app wel een uitkomst zijn voor ontwikkelingslanden. Omdat daar vaak geen geld beschikbaar is voor dure nationale alarmsystemen, maar wel steeds meer mensen in het bezit zijn van een smartphone.

Bronnen: Volkskrant

De anti-glass

De aankondiging van Google Glass riep veel vragen op. Zou de privacy van mensen niet worden aangetast, wat is precies mogelijk en wanneer mag je de bril wel of niet dragen? De bril, hoewel maar 2000 keer uitgegeven, wordt momenteel al geweerd uit bioscopen en stripclubs. De eerste apps zijn in ontwikkeling en de geruchten gaan dat hij in 2014 ook voor de consument beschikbaar komt.

Voor elk probleem ook een oplossing, zo stelden Japanse onderzoekers. Dus gingen ze op zoek naar een manier om de Google Glass te "blokkeren". De uitkomst was ook een bril, met 11 LED-lampjes. Het licht dat deze lampjes uitzenden is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar gezien door een camera is het zo fel dat het gezicht onherkenbaar wordt. Op deze manier kan Google Glass deze niet meer registeren en is de privacy van de drager gewaarborgd. Een klein minpuntje: privacy is niet goedkoop. De anti Google Glass kost namelijk € 1500. En ook van deze bril zijn er momenteel maar 2000 op de markt.

Bronnen: Daily Mail, AD