Februari 2015

24
feb

Shared Opinion komt tot leven

Groot nieuws uit de everywhereIM ontwikkelstudio: de allereerste interne testversies van Shared Opinion zijn in gebruik! Ter herinnering: Shared Opinion wordt de beveiligde website waarmee artsen straks interessante cases met elkaar kunnen delen en bespreken. Dit zal de verspreiding van kennis ten goede komen.

Onder het motto van zelf werken met de gereedschappen die je maakt, zijn onze ontwikkelaars al enthousiast begonnen cases met elkaar te delen via de testversie van Shared Opinion. Daarbij zijn ze niet gehinderd door enige medische kennis, dus op het moment zijn het vooral gevallen van "bedplassen" en "steroïdengebruik" die in de database terecht komen.

René Kock

Virtual Reality

Bij everywhereIM gaan we steeds meer met Virtual Reality doen. De Oculus Rift krijgt de laatste tijd meer bekendheid, maar er zijn nog niet veel mensen die er één in hun bezit hebben. Wij richten ons dan ook meer op de Google Cardboard: een stuk karton, twee lenzen en twee magneten, die samen met je smartphone een leuk (en goedkoop) alternatief vormen voor de Oculus Rift.

De Google Cardboard leent zich natuurlijk uitstekend om een virtueel ritje in een achtbaan te maken, maar wij zien ook veel mogelijkheden om virtual reality toe te passen in de gezondheidszorg. Een mooi voorbeeld is een project dat wordt uitgevoerd in samenwerking met een enthousiaste projectgroep van de HVA. Zij maken een applicatie waarmee door een long gereisd kan worden. Je wordt ingeademd en komt via de luchtpijp in een normale long terecht. Je kunt daar 360° graden om je heen kijken naar de binnenkant van de long. Bij de volgende inhalaties kan je op dezelfde manier zien wat de invloed van roken op de long is.

Een dergelijke reis door het lichaam was in 1966 al een droom van velen, zie de trailer van de film "Fantastic Voyage".

Dokter Google

Google heeft in de VS medische informatie toegevoegd aan de Knowledge Graph. Hoeven we straks niet meer naar de huisarts?

We zijn al gewend dat we Google allerlei vragen kunnen stellen, eerst alleen op het web, sinds enkele jaren ook mobiel. Je kan zelfs praten met je mobiel: "Wat is de hoogste berg van de wereld?" en Google antwoordt je, ook gesproken, met het juiste antwoord. Enorme aantallen mensen gebruiken dit al als belangrijke bron van informatie. Des te interessanter is het dat Google sinds kort in de VS ook medische informatie aan deze snelle antwoorden heeft toegevoegd. "Google, wat zijn de symptomen van keelontsteking?"

Het is geen vreemde ontwikkeling. Eén op de twintig zoekopdrachten die Google verwerkt is al rondom een medisch thema. Om deze informatie mobiel gemakkelijk beschikbaar te maken spreekt haast voor zich.

Google heeft grote moeite genomen om te verzekeren dat de getoonde informatie correct is. Een team medische professionals heeft de informatie samengesteld en gecontroleerd. Desondanks benadrukt Google dat bij twijfel altijd contact opgenomen moet worden met een arts. Gelukkig, de huisarts staat nog niet helemaal buiten spel.