november 2016

10
november

Richtlijnenworkshop

Op 29 november organiseren wij weer een workshop over richtlijnapps voor alle zorgprofessionals. Ben je geïnteresseerd in de vertaalslag van papieren richtlijn naar app en hoe deze apps vervolgens worden geïmplementeerd? Geef je dan op via richtlijnen@everywhereim.com. Zie de bijgevoegde flyer voor aanvullende informatie.

Richtlijnenapps kunnen een arts op drie manieren faciliteren: als registratiehulpmiddel; als naslagwerk of als “decision making” tool. Richtlijnenapps worden sneller toegepast, doordat de informatie op een interactieve manier beschikbaar is, daar waar het originele document soms uit honderden pagina’s tekst bestaat.

Bij het ontwikkelen van een richtlijnapp volgen wij nauwkeurig de geldende richtlijn, in samenwerking met artsen op het betreffende vakgebied. Hiernaast worden onze apps CE-gemarkeerd. Artsen kunnen op een betrouwbare manier – in hun spreekkamer – snel de relevante adviezen uit de richtlijn inzien. Daarom heb je met een richtlijnenapplicatie van everywhereIM een hulpmiddel, dat de arts in staat stelt om betere en efficiëntere zorg te leveren. Dit vertaalt zich in de toenemende vraag naar richtlijnenapplicaties en het feit dat een training over het gebruik van één van onze apps recent met vier ABAN punten geaccrediteerd is.

Interesse in de workshop? Geef je op via richtlijnen@everywhereim.com

Medische apps: hoe veilig zijn die eigenlijk?

Bij everywhereIM maken we medische applicaties, dat wist u al. Dat we niet de enige zijn die dat doen wist u ongetwijfeld ook al. Zo niet, komt u daar snel genoeg achter wanneer u een willekeurige app store opent. Het totaal aantal m-health apps overstijgt ondertussen de 259.000. Daar komen dagelijks nog nieuwe applicaties bij.1

Maar, hoe weet u of een app betrouwbaar is? U gebruikt tenslotte ook geen richtlijnen, instrumenten, of medicatie waarvan u de herkomst niet kent of niet vertrouwt. De Schotse chirurg dr. Richard Brady deed met zijn onderzoeksgroep uitgebreid onderzoek naar medische apps en trok hieruit een aantal schokkende conclusies:

Van de onderzochte medische applicaties waren in slechts 39-48% van de gevallen medisch professionals, richtlijnen of publicaties betrokken tijdens de ontwikkeling.2-4 De meerderheid van de applicaties had geen duidelijke disclaimer die aangaf hoe de ontwikkeling had plaatsgevonden en welke expertise daarbij betrokken geweest was. Hiernaast werden bij 42% van de onderzochte apps op het gebied van radiologie2 en 52% van de omreken-apps voor medicijnen helemaal geen bronnen vermeld, en had slechts 51% van de apps voor orthopedie en sportgeneeskunde een beoordeling (peer review) gekregen in de app store.4 Net zoals in wetenschappelijke journals, vergroot een peer review de betrouwbaarheid van een app, doordat deze al door één van uw collega’s getest en geëvalueerd is.

Dr. Brady en zijn onderzoeksgroep staan niet alleen in hun bevindingen. De afgelopen jaren zijn meerdere systematic reviews gepubliceerd over het gebruik en de toepassing van apps in de medische wereld. Deze reviews concludeerden dat er vele voordelen aan het gebruik van mobiele (zorg)applicaties zitten, zoals de laagdrempelige toegankelijkheid en de snelle updates die gedaan kunnen worden.5, 6 Echter concluderen zij in lijn met de hierboven genoemde onderzoeken ook dat de betrouwbaarheid vaak laag is en validiteit vaak ontbreekt. Om een nieuw ontwikkelde medische app tot een succes te maken, moet deze – eigenlijk vanzelfsprekend – voldoen aan de geldende richtlijnen, op een transparante manier getest en gevalideerd zijn, en voorzien zijn van de juiste kwaliteitskeurmerken.7 8

Hoe werkt dit bij everywhereIM? Bij alle apps die wij ontwikkelen zijn artsen betrokken. Er zijn niet alleen meerdere artsen als medisch adviseur in dienst bij everywhereIM, we werken voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld richtlijnenapplicaties ook altijd nauw samen met de auteurs of ontwikkelaars van de desbetreffende richtlijn. Hiernaast worden ook al onze apps al gedurende de ontwikkeling uitgebreid getest en inhoudelijk gevalideerd, en worden alle apps waarvoor dat nodig is voorzien van het CE-keurmerk (hierover leest u meer verderop in deze nieuwsbrief). Op het gebied van validiteit en veiligheid kunnen de apps van everywhereIM fundamenteel onderscheden worden van bovenstaande, zorgwekkende cijfers, en vinden wij zelf dus dat we goed bezig zijn.

Omdat we de stelling ‘goed bezig te zijn’ echter zelf niet extern kunnen toetsen of valideren – hier moeten we helaas toch een belangenverstrengeling melden – horen we altijd graag uw meningen, opmerkingen, complimenten of verbeterpunten. Hier kunnen we namelijk alleen maar nog beter van worden. U mag hiervoor altijd contact met ons opnemen, maar we willen u ook vragen, wanneer u een app gebruikt – en dit geldt voor álle medische apps, niet alleen die van everywhereIM – uw collega’s te helpen, en een beoordeling (peer review) in de app store achter te laten.

1http://www.smarthealth.nl/2016/11/02/honderdduizenden-mhealth-apps-minder-downloads-2016/ 2Rodrigues MA, Visvanathan A, Murchinson JT, Brady RR. 2013. Insights Imaging 4:555-562. 3Wong SJ, Robertson GA, Connor KL, Brady RR, Wood AM. 2015. BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation 7:23. 4Haffey F, Brady RR, Maxwell S. Drug Safety 36:111-117. 5Lee Ventola C. 2014. P.T. 39: PMC4029126. 6Mohammad Mosa AS, Yoo I, Sheets L. 2012. BMC Medical Informed Decision Making 12:67. 7Kamel Boulos MN, Brewer AC, Karimkhani C, Buller DB, Dellavalle RP. 2014. Online Journal of Public Health Information 5:229. 8Charani E, Castro-Sánchez E, Moore LSP, Holmes A. 2014. BMC Medicine 12:29.

Waarom CE markeren en hoe werkt dat?

In het stuk hierboven heeft u het al gelezen: wij laten onze apps CE markeren en hechten daar ook nog waarde aan. Waarom is dat?

CE staat voor “Conformité Européenne”. Als een product met deze term gemarkeerd is, wil dat zeggen dat een product voldoet aan de door de Europese Unie gestelde eisen voor veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming. Veel apps die worden ontwikkeld op het terrein van de gezondheidszorg, voldoen aan de kenmerken om tot de medische hulpmiddelen te worden gerekend. Sinds 1 januari 2014 controleert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) streng op de correcte CE-markering van medische hulpmiddelen.

Een CE-markering verkrijg je niet zomaar. Al vanaf de eerste stappen die je onderneemt om de app te ontwerpen moet een technisch dossier worden bijgehouden. Dit is nodig om de kwaliteit, beschikbaarheid en betaalbaarheid van medische hulpmiddelen te garanderen.

Heeft deze uitleg meer vragen opgeroepen dan weggenomen? Kijk eens op onze website CE-markeren.nl. Hier vindt u nog veel meer uitleg over CE-markering. Deze site bevat eveneens een handige tool om in enkele stappen te bepalen of uw product of app CE-gemarkeerd dient te worden.