April 2015

23
apr

NFC: Aantikken en gaan

Bij everywhereIM geloven we sterk in experimenteren. De enige manier om op de hoogte te blijven van nieuwe technologie is door er mee te "spelen". Zelfs als je nog geen concreet doel voor ogen hebt, is het enorm waardevol om ervaring op te doen met allerlei verschillende technologieën, zowel op het gebied van software als hardware.

Onze nieuwste speeltjes zijn Near Field Communication (NFC) chips. Deze chips, ook wel "tags" genoemd, zijn zeer kleine chips die bijvoorbeeld in een sticker of sleutelhanger zijn verwerkt. Ze kunnen door een smartphone of ander mobiel apparaat op een afstand van enkele centimeters worden uitlezen. Dit uitlezen kan weer een actie starten op het apparaat, zoals een app starten of bepaalde informatie invoeren.

Binnen de gezondheidszorg zijn tal van toepassingen te bedenken. Elke patiënt in een ziekenhuis zou een polsbandje met eigen NFC-chip kunnen hebben. De arts scant deze met een iPad en krijgt gelijk het juiste elektronische patiëntendossier voor zich. Of een patiënt scant elke keer bij inname een medicijnpotje met NFC-chip waarmee het medicatiegebruik wordt geregistreerd. Heeft u ook een goed idee? Laat het ons weten!

René Kock

Overstappen naar een andere software ontwikkelaar

Het is geen ideale situatie, maar soms is er niet aan te ontkomen: overstappen van software ontwikkelaar. Of het nu komt door trage updates, bugs in de software of slechte ondersteuning, als klant kun je het gevoel hebben bij een andere ontwikkelaar beter af te zijn. Hoe pak je dat aan?

Belangrijkste valkuil is onduidelijkheid over het eigendom van de broncode. Veel software ontwikkelaars verkopen hun klanten een “gebruiksrecht” op de geleverde software, maar niet de software zelf. Hiermee blijft de broncode eigendom van de ontwikkelaar, waardoor deze hiervan gebruik kan maken bij toekomstige projecten. Als dit niet van tevoren anders is afgesproken, kunnen hierdoor problemen ontstaan wanneer een klant de broncode wil meenemen naar een andere ontwikkelaar. De oorspronkelijke ontwikkelaar kan dan opnieuw een bedrag vragen voor het intellectuele eigendom van de broncode.

De gouden tip is dus om bij aanvang van ontwikkeling duidelijke afspraken te maken over intellectueel eigendom. Bij everywhereIM loopt u dit risico niet. Wij doen nooit moeilijk over het overdragen van broncode.

U hoeft trouwens niet bang te zijn dat het daadwerkelijk overdragen van de software vervolgens lastig is. De app stores hebben uitstekende migratieprocessen om apps over te zetten naar anderen. Bel ons gerust voor meer informatie.

Congres van de WATCH Society

30 april a.s. zal het grootste medische congres van Europa over wearable technologie in de gezondheidszorg worden gehouden. Alle informatie staat op watch-society.com.

Wat zijn wearables? Draagbare smart horloges, fitness armbanden met sensoren etc. zijn in opkomst en worden samen “wearable technology” genoemd. Draagbare technologie dus, die volgens sommigen onze manier van interacteren met technologie gaan veranderen.

En wie is de WATCH Society? "The WeArable TeChnology in Healthcare (WATCH) Society was founded by a group of early adopters of wearable technology in healthcare. Their mission is to bring healthcare professionals, developers, and hardware manufacturers of wearable technology together to form a melting pot of innovation and collaboration with the goal of leading the world into the future of healthcare delivery."

Gezondheidsraad: Ontwikkel keurmerk voor health-apps

Even op je tablet kijken hoe gezond je bent? Alleen als de informatie betrouwbaar is.

Overheid en artsen moeten niet stilzitten terwijl steeds meer burgers via bijvoorbeeld mobiele applicaties zelf hun gezondheid testen. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg in een gepresenteerd advies over 'consumenten e-health'.

Deze doe-het-zelfmarkt is de afgelopen jaren sterk gegroeid en dat zal de komende jaren alleen maar doorgaan, zegt het adviesorgaan van het kabinet. Dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld preventieve applicaties (eet ik niet te veel?) maar ook om steeds verfijnder toepassingen voor zelfdiagnose (heb ik hartproblemen?) en zelfs voor ondersteuning van een behandeling (slik ik wel genoeg pillen?).

Van veel applicaties is niet duidelijk of ze betrouwbare en zinvolle metingen leveren. Er moet daarom snel een keurmerk komen, zegt de raad. Bovendien dreigt het gevaar dat alle metingen vooral worden gebruikt door commerciële bedrijven - niet allereerst om mensen beter te maken maar vooral voor de marketing. De privacy van de doe-het-zelver mag niet in het geding komen.

De raad verwacht dat doe-het-zelfzorg steeds belangrijker wordt, ook in de reguliere behandeling door artsen - die de gegevens van mobiele applicaties ook kunnen inzien en gebruiken. Die moeten zich dan wel beter instellen op al die gegevens van buitenaf. Dokters kunnen zich maar beter gaan bemoeien met deze zorgvorm, omdat ze anders flink wat patiënten op hun spreekuur krijgen die door een verkeerde applicatie zich ten onrechte zorgen maken over hun gezondheid.

Het adviesorgaan maakt zich zorgen om burgers die niet de middelen of vaardigheden hebben om hun gezondheid in de gaten te houden via apps. Deze groep moet extra hulp krijgen, zodat zij niet verzuipt in de elektronische brij aan informatie over haar gezondheid. De overheid moet ervoor zorgen dat investeringen in deze hulp lonen.

Bron: Trouw 22 april 2015