Juli 2014

25
jul

iOS 8 Health App

Er gebeuren interessante dingen op iOS gebied. De nieuwe Health app die Apple in iOS 8 zal introduceren is zeer relevant voor de plaats die iOS zal innemen binnen eHealth. Bovendien wijst de laatste beta-versie van de app op een onverwachtse zet in Apple's strategie.

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe Health app is dat het door Apple als platform wordt gepresenteerd in plaats van als losstaande app. Koppeling met allerlei apps en apparaten van derden is dus niet alleen toegestaan, maar wordt actief gestimuleerd door Apple. Dit is opvallend voor een bedrijf dat over het algemeen een vrij gesloten ecosysteem in stand houdt. Nu wordt een Apple-eigen app die op zichzelf nog weinig functionaliteit biedt aangeboden aan duizenden ontwikkelaars om functionaliteit en content aan te vullen. Hiermee ligt de gebruikerservaring van Health niet exclusief bij Apple.

Een interessante uitbreiding in de laatste beta-versie van de Health app hangt mogelijk samen met bovengenoemd punt. Er is opeens broncode verschenen in de app die het gebruik van de bewegingssensoren van de iPhone zelf ondersteunt. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat Apple met een smartwatch of andere wearables zal komen om te koppelen met haar Health platform, maar als alle benodigde data uit de iPhone kan komen, valt een deel van de noodzaak hiervoor weg, in ieder geval op het gebied van fitness.

Patiëntgegevens uitwisselen via internet toegestaan

De rechtbank in Utrecht heeft woensdag 23 juli geoordeeld dat het uitwisselen van patiëntengegevens, na uitdrukkelijk goedkeuren van de patiënt en met voldoende technische en organisatorische maatregelen om de veiligheid te garanderen, is toegestaan.

De elektronische uitwisseling van medische gegevens van patiënten is niet in strijd met de wet bescherming persoonsgegevens. Patiëntgegevens uitwisselen via internet toegestaan. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag geoordeeld. De uitspraak komt nadat de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) de invoering van het Landelijk Schakelpunt, voorheen het elektronische patiëntendossier, probeerde tegen te houden. De vereniging is van mening dat het systeem voor de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens de gevoelige informatie niet voldoende beschermt. De rechter oordeelt dat de manier waarop het Landelijk Schakelpunt is ingericht niet in strijd is met de wet bescherming persoonsgegevens. Zo vindt de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt alleen plaats als een patiënt daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Ook oordeelde de rechtbank dat er voldoende technische en organisatorische maatregelen zijn genomen waardoor de uitwisseling van medische gegevens veilig wordt uitgevoerd. Als een huisarts medische gegevens opvraagt, wordt er een speciale samenvatting van het dossier getoond met alleen de gegevens die van belang voor het onderzoek zijn. Het is ook mogelijk dat een patiënt in overleg met de huisarts bepaalde informatie uitsluit. De rechtbank is van oordeel dat huisartsen hun wettelijke geheimhoudingsplicht niet schenden als zij hun medewerking geven aan deze vorm van gegevensuitwisseling. Het Landelijk Schakelpunt is sinds begin van 2013 in gebruik. Inmiddels wordt het systeem door meer dan 50.000 zorgverleners en 85 procent van alle praktijken gebruikt.

Bron: Nu.nl

Komkommertijd?

Hoezo komkommertijd? Bij ons is het lekker druk! Wij zijn met mooie projecten bezig voor bestaande en nieuwe klanten.

Zo zijn we een nieuwe versie van de app WhatStat, een Android versie van de app van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging en een update van de Sanquin app aan het ontwikkelen. Daarnaast zijn we trots dat wij het logo van wereldleider op het gebied van HIV "Gilead Sciences" hebben mogen toevoegen aan onze wall of fame. Voor hen zijn we nu verschillende Detail Aids voor de buitendienst aan het ontwikkelen.

Zit jij je nu wél te vervelen? Denk dan eens na over de inzet van apps, augmented reality, social media of serious gaming. Heb je een creatief idee of zoek je juist inspiratie? Wij helpen je graag.

Ik ga op reis en ik neem mee...

Wie tegenwoordig een buitenlandse reis maakt moet met steeds meer attributen rekening houden, van een reservebril tot je eigen alcoholtest. Maar wie echt niets aan het toeval over wil laten zal zich tegenwoordig ook digitaal voor moeten bereiden.

Zo bestaan er diverse EHBO-apps die je bij de meest uiteenlopende ongemakken van advies voorzien, apps die laten zien wanneer het foute boel is bij een tekenbeet en natuurlijk apps die je proberen te beschermen tegen dat lekkere Spaanse zonnetje... De vakantieganger 2.0 heeft niet alleen zijn auto, maar ook zijn telefoon volgeladen!