September 2013

27
sep

iOS 7

De nieuwe iOS versie: iOS7, hebben we binnen everywhereIM kunnen testen vanaf april dit jaar vanwege onze developer status. Concreet betekent dit dat je vanaf de eerste versie (iOS7 1.0) wekelijks een update ontvangt en feedback kunt geven over je ervaringen als developer met het nieuwe besturingssysteem. Commentaar heb je nauwelijks, want het ziet er gelikt uit, op wat kleine bugs na, die in de loop van de zomer zijn weggewerkt. En dan de ‘launch’,......EVERYBODY HAPPY!!.....ja, behalve onze klanten. In eerste instantie zie je na de update van iOS6 naar iOS7 nauwelijks veranderingen in de apps. De oude iOS6 apps worden dan namelijk in een soort containertje weergegeven waardoor de werking nog hetzelfde is als op een iOS6 device.

Maar... zodra er een bugfix of een aanpassing aan de betreffende app heeft plaatsgevonden, pakt Apple pas echt goed door. Zij ‘rekken’ de app op voor iOS7 en dan begint het gelazer(!). Schermen vallen deels weg, data en titels van apps lopen over elkaar heen, half afgemaakt zinnen, ontbrekende tabellen...

Wij als ontwikkelaar kunnen hier deels op anticiperen om onze klanten te ‘ontzorgen’, maar iets klopt er niet.

We hebben uitgerekend dat, wanneer 50% van alle apps in de App Store aangepast dienen te worden door de bouwers en uitgaande van € 1.200,- aanpassingskosten per app, de ontwikkelaars wereldwijd een extra omzet van 0.6 miljard euro maken in Q4 van 2013. Maar door deze aanpassingen ben je als ontwikkelaar meer tijd kwijt aan de uitleg dan aan de aanpassingen waardoor de kosten ook weer oplopen. En dan hebben we het nog niet eens over ontevreden klanten die weglopen omdat ze zich bedonderd voelen. Gelukkig kunnen we zaterdag de Mud Masters lopen, even ontspannen...

FDA publiceert regels apps

24 september 2013, Bauke Schievink (gepubliceerd op Tweakers.net)

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft regels opgesteld waar medische apps aan moeten voldoen. Het gaat daarbij met name om apps die erop gericht zijn om te fungeren als accessoire voor een medisch apparaat, of metingen uitvoeren.

De regels zijn door de FDA op zijn website gepubliceerd. Daarbij stellen de Amerikaanse autoriteiten dat de meeste apps met medische toepassingen niet gereguleerd zullen worden. Het gaat de FDA met name om apps die fungeren als een accessoire voor een medisch apparaat, bijvoorbeeld een app die informatie uitleest van een apparaat dat bloeddruk of bloedglucose meet. In dat geval wordt de app als medical device geclassificeerd, waardoor deze het daarbij behorende keuringsproces moet doorlopen.

Ook richt de FDA zich op apps die zelf metingen uitvoeren. De FDA noemt daarbij als voorbeeld software die een smartphone in een ecg-meter omtovert, om zo bijvoorbeeld afwijkingen in het hartritme op te sporen. De FDA stelt apps eerst te willen keuren omdat het voor problemen bij de patiënt kan zorgen als de software niet werkt zoals is bedoeld.

Apps op mobiele apparaten gaan een steeds grotere rol spelen in de medische wereld. Verscheidene bedrijven zijn bezig om medische apparaatjes en aanvullende apps te ontwikkelen. Mogelijke toepassingen zijn het op afstand monitoren van patiënten, of juist point-of-care-toepassingen te bieden; bij dat laatste hoeft een patiënt voor een controle bijvoorbeeld niet meer naar de dokter, maar kunnen de metingen thuis door de patiënt zelf gedaan worden.

Bron: Tweakers.net

iPhone laat je gekke dingen doen

27 september 2013, Bart Breij (gepubliceerd op iPhoneclub)

Ho! Je wordt achtervolgd door een stel loslopende en totaal losgeslagen honden voor de komende 75 meter! In de benen! Het is je dag niet. Net miste je de bus al en rende je er al 60 meter achteraan in 16 seconden. Als het aan de beschrijvingen ligt, maakt de nieuwe iPhone-applicatie Make Your Move je niet veel gelukkiger. Maar de app maakt je wél fitter. Je hoeft de toepassing er maar even bij te pakken tijdens een inkakmoment en je wordt er overheen geholpen door kortstondig te sporten voor wat punten.

Gamification heet dat; overal een spelletje van maken. Van de punten die je bij elkaar sprokkelt voor Make Your Move koop je helemaal niks, maar je kan er wel lekker mee pochen tegenover je Facebook-vrienden en de rest van de wereld die ook sport voor punten. Onder het motto ‘intensiever actief leven’ krijg je 30 punten voor anderhalve mijl rennen. Of krijg je 10 punten voor ober spelen: beweeg 150 voet terwijl je iPhone plat op je hand ligt. Alle punten worden bij elkaar opgeteld. In het score-overzicht zie je louter je cumulatieve score. Een limiet op het aantal sportieve rariteiten dat je mag doen, is er niet. Als een van de getoonde opdrachten je niet aan staat, ververs je de lijst gewoon en krijg je nieuwe uitdagingen te zien.

Denk maar niet dat je het er van een leien dakje af kan brengen. Make Your Move zet alle technieken van de telefoon in om je aan de tand te voelen. Natuurlijk vraagt de app om je GPS-gegevens als je een stukje moet rennen van de app, maar ook als een halve minuut springt, moet dat met de iPhone in de hand. Als je even niet beweegt, werpt de app onherroepelijk een pop-up in beeld met de vraag of je het nog eens wil proberen. Zo mag je bijvoorbeeld ook niet beginnen met rennen als de GPS niet nauwkeurig genoeg is.

Mocht je iemand uit het niets keihard zien wegsprinten nadat diegene op de iPhone kijkt, dan kan diegene zomaar Make Your Move gebruiken. Je valt er vast niet zoveel van af als Nike+ Running, maar het is wel een voorzet om lekker sportief (en gek) te doen.

Bron: iPhoneclub

Hoge boetes voor slechte medische apps

Medische apps op smartphones waarmee consumenten zelf een diagnose kunnen stellen, worden strenger in de gaten gehouden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Als blijkt dat een app niet deugt kan de inspectie vanaf volgend jaar een boete uitdelen die kan oplopen tot 900.000 euro. Het nieuwe toezicht is het gevolg van strengere Europese normen, meldt het AD.

Met de gezondheidsapplicaties kan bijvoorbeeld een moedervlek worden gescand, astma worden vastgesteld of bijziendheid worden getest. Vervolgens krijgen ze medisch advies.

Alleen in Nederland zijn al honderden van deze apps. De inspectie gaat gerichter toezicht houden met behulp klachten en meldingen over 'foute' apps.

Bron: RTL Nieuws