December 2013

23
dec

Inside information

We voelen dat de interesse bij ziekenhuizen naar de grootste medische app bibliotheek toeneemt. Het probleem waar wij echter tegen aan lopen is het traceren van de juiste contact persoon.

Bij een aantal ziekenhuizen hebben ze dit heel toegankelijk georganiseerd door een aparte business unit op te zetten, of soms een losse entiteit, die zich volledig richt op innovaties. Daar werken dan hele sensitieve en leuke mensen, die innovatie snel door hebben, maar waar je vervolgens ook lekker mee kunt schakelen. Intern noemen we deze mensen: "begrijpertjes". Vaak moeten begrijpertjes innovaties binnen het ziekenhuis stroomlijnen, of nieuwe innovaties van buiten af naar binnen begeleiden.

Maar een ziekenhuis, wat nog georganiseerd is volgens het "oude model" met een IT- of ICT-directeur, die de verschillende software programma’s in de lucht (probeert of) moet houden en dito met zijn afdeling, is lastiger te bewegen naar innovatie. We kennen nog een andere variant, waar te grote ego’s zich bezig houden met innovaties, maar stiekem bezig zijn om zichzelf te pin pointen, maar daarover een andere keer.

Nu kun je bovenstaande uitdaging op twee manieren aanslingeren: of je gaat voor de top-down benadering, RvB, Directie niveau, het zogenaamde C-level, of je probeert het via de maatschappen, de artsen dus. We hebben op beiden ingezet, omdat we nog niet goed weten welke de lange termijn zal overleven. Want ook daar weer een uitdaging, de RvB is vaak te oud en de arts te druk. Volgend jaar weten we meer en u ook.

Serious gaming

Afgelopen herfst werd in het Journal of Medical Case Reports een stuk gepubliceerd dat flink de aandacht trok. Een 31-jarige schilder bleek, nadat hij gedurende 4 dagen 8 uur per dag videogames had gespeeld, een volledig gestold ("trombose"-) been te hebben. Dit zeldzame verschijnsel is misschien een afschrikwekkend voorbeeld van de gevolgen van langdurig videogamen, maar het geeft een interessant verschijnsel weer: volwassenen kunnen uren lang gebiologeerd videogames spelen. Games zijn een aantrekkelijk medium om mensen kennis of een houding aan te leren. Iemand die urenlang voetbal-manager spellen speelt, kent na verloop van tijd iedere voetballer op de planeet...

Serious of Applied games zijn videogames die bewust worden ingezet om spelers iets te leren. Serious games zijn in de eerste plaats leuk en uitdagend. Een bekend voorbeeld is America's Army, een online shootergame van het Amerikaanse leger, ontworpen om nieuwe rekruten te werven. De game werd binnen zes maanden vier miljoen keer gedownload en heeft bijgedragen aan een positief imago van het leger.

Games worden in toenemende mate als oplossing gezien voor problemen in de zorg. Wanneer u wilt weten wat serious games voor uw bedrijf, ziekenhuis of zorginstelling kunnen betekenen, maak geheel vrijblijvend een afspraak met everywhereIM om hierover meer te weten te komen.

Meer dan 25.000 downloads van "Ik geef bloed" van Sanquin

Sinds mei 2013 is de app "ik geef bloed" van Sanquin beschikbaar. Inmiddels is de app meer dan 25.000 keer gedownload en wordt deze actief gebruikt door de bloeddonoren.

Wat moet een bloeddonor met een app? Veel donoren vinden het leuk om de waardes die bij het doneren bekend worden (Hb-waarde en bloeddruk) bij te houden. Dit hielden veel donoren eerst bij op een kaartje in een schrift, nu kunnen zij deze waardes invoeren in de app en kunnen deze vervolgens worden weergegeven in een lijst of in een grafiek. Daarnaast bevat de app een locatiezoeker die alle donatie locaties in Nederland toont met bijbehorende adres en openingstijden.

Leuk is de eenvoudige game waar de gebruiker met een Sanquin bestelbus bloedzakken vangt. Zo heeft de donor iets te doen als hij of zij bloed geeft.

De activiteit in de app wordt anoniem gemeten en hieruit blijkt dat iedere gebruiker inmiddels gemiddeld 2 donaties heeft ingevoerd en de game door 13.000 gebruikers is gespeeld. Slechts 10 gebruikers is het gelukt om de game uit te spelen. Lukt het jou?

Richtlijnen apps

Inmiddels begint everywhereIM een aardig portfolio aan projecten op te bouwen. We zijn er trots op dat we nu ook een aantal apps hebben ontwikkeld of in ontwikkeling hebben waar een behoorlijke logica achter zit. Een goed voorbeeld hiervan zijn richtlijnen apps.

Artsen hebben van oudsher veel kennis nodig om hun vak goed uit te kunnen oefenen. Waar een arts zich vroeger zeker mocht voelen dat hij/zij alles wist op zijn/haar specifieke vakgebied, is dat tegenwoordig zeker niet meer het geval. Sterker nog, een arts zou duizenden wetenschappelijke publicaties per jaar moeten lezen om alleen al de nieuwigheden van een vakgebied bij te houden. We kunnen dus stellen dat het voor een individuele arts onmogelijk is geworden alle benodigde kennis paraat te hebben.

Om deze kennis toch in de praktijk te kunnen inzetten zijn allerlei richtlijnen en protocollen opgesteld, soms op internationaal niveau, soms op nationaal, regionaal of zelfs lokaal niveau (zoals een individueel ziekenhuis). Helaas blijkt zelfs dit niet meer een geschikte manier te zijn om alle relevante kennis samen te vatten tot een handzaam gereedschap. Protocollen kunnen honderden pagina's lang zijn, vaak in de vorm van een plat PDFje; een overblijfsel uit het papieren tijdperk.

everywhereIM gelooft er sterk in dat apps die deze richtlijnen bevatten en artsen hiermee assisteren de toekomst zijn. De app kan gerichte vragen stellen die de benodigde informatie over een situatie verzamelen, waarna een advies of conclusie kan worden gepresenteerd aan de gebruiker, uiteraard voorzien van referenties naar de relevante literatuur. Want hoewel de app een arts goed kan helpen met het nemen van een beslissing, is het altijd nog de arts die de beslissing neemt. Apps zijn "decision support", geen "decision makers".