Mei 2013

29
mei

Innoveren?

We willen blijvend innoveren. Dat vinden we belangrijk, niet alleen omdat we dit zelf leuk vinden. Dat we apps bouwen weet u al langer, maar dat we het gebruik van apps meten is misschien nieuw voor u. Zo meten we hoe vaak een app wordt gebruikt, welke buttons men gebruikt enzovoort. Ook zijn we in voorbereiding om onderzoek te doen naar het gebruik van apps bij patiënten en medisch specialisten. We merken bij zorginstellingen dat hier veel interesse naar is. Het leeft! Zodra wij hier resultaten van ontvangen zullen wij deze met u delen. Het onderzoek wat wij voor ogen hebben zal plaatsvinden met een gerenommeerd onderzoeksinstituut en zal door Eric worden gecoördineerd. Daarnaast is Ivo trots op het feit dat hij onlangs een app heeft opgeleverd die al meer dan 11000 downloads kent op Android en iOS. De "ik geef bloed"-app van Sanquin bloedvoorzieningen. Ook starten we op korte termijn met een service voor patiënten, genaamd Appwiser. Bij Appwiser worden apps gecategoriseerd aangeboden op ziektebeeld of medische aandoeningen. Tot slot hebben we een aantal ideeën gereed op het gebied van serious gaming, voor patiënten, maar ook voor medisch specialisten. Nieuwsgierig? Mail ons voor een afspraak of bezoek ons in het lieflijke Naarden-Vesting.

René Kock - everywhereIM

Sanquin & everywhereIM

everywhereIM heeft in opdracht van Sanquin de eerste app voor bloeddonoren in Nederland ontwikkeld. De "Ik geef bloed" app word gebruikt als dagboek waarbij de donor diverse waardes kan bijhouden tijdens zijn donatie. Handig als dagboek, maar ook super handig als je met een zorgverlener om de tafel zit en je je gegevens wilt delen. Ook leuk dat je over een bepaalde periode, in een grafiek ziet hoe je waardes kunnen variëereren. Ook kan er gezocht worden naar de dichtstbijzijnde locatie om bloed te doneren en is er een overzicht van alle bloeddonatiepunten, met handige informatie zoals de openingstijden.

Met de app hoef je je ook niet meer te vervelen tijdens het doneren. Het biedt namelijk ook een game waarbij je mensenlevens kunt redden. De score van het spel kan worden gedeeld met je vrienden op Facebook of per e-mail.

Ook benieuwd naar de app? Download hem voor Android of voor iOS.

Medische apps illegaal?

Wist u dat een app in de zorg vaak een medisch hulpmiddel is? Hierdoor moet er worden voldaan aan de zogeheten "CE-markering". Zonder dit keurmerk is de medische app illegaal. De KNMG onderschrijft het belang van certificering.

Medische apps gaan een steeds grotere rol spelen in het leven van zowel de patiënt als de arts. Niet zo raar daarom dat er steeds meer gepleit wordt voor een keurmerk waaraan een medische app moet voldoen. Wat veel mensen echter nog niet weten, is dat er al een verplicht keurmerk is voor medische apps: het CE-keurmerk.

Wat is een CE-keurmerk? Het CE-keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De CE-markering is voor meer dan 20 productgroepen verplicht en geldt vooral binnen Europa. CE staat voor Conformité Européenne.

Is een app een medisch hulpmiddel? Een medisch hulpmiddel is een product dat voor medische doeleinden wordt gebruikt. Apps ten behoeve van diagnose stellen, preventie, behandeling of bewaking van ziekten worden gezien als een medische hulpmiddel.

Wie geeft een CE-markering? Ondernemers hebben de keuze om dit zelf te doen met behulp van een aan te leggen technisch dossier of uit te besteden aan een door de overheid goedgekeurde keuringsinstelling (TUV, TNO, KEMA, KIWA). De KNMG onderschrijft het belang van certificering, zeker nu bepaalde medische apps die tevens medisch hulpmiddel zijn geen CE-markering hebben. Foei! Zij vinden dat de app-maker verantwoordelijk zou moeten zijn voor het aanbrengen van de markering. Dit vinden wij overigens ook.

Meer lezen over de precieze richtlijnen van medische hulpmiddelen? Bekijk de richtlijn medische hulpmiddelen en het artikel op Artsennet.

Bronnen:
Artsennet
Rijksoverheid
KNMG
Ministerie van Economische Zaken

Sjips app van de maand

Inmiddels zijn er heel wat apps te verkrijgen in de stores, wij denken meer dan 1 miljoen. Apps zijn vaak handig, maar soms ook compleet zinloos. Hieronder de top 3 meest waardeloze apps van het moment. Hoewel, voor je buikspieren kunnen ze nog wel eens werken.

1. Penis Size Calculator
Met stip nummer 1. We lichten dit liever niet toe.

2. Nothing
Op de tweede plaats. Wat zou deze app doen? Inderdaad, helemaal niets! De app laat alleen een witte tekst op een zwart achtergrondscherm zien. De app kost $0,99, .....de ontwikkelaar deed dit dus zeker niet voor "nothing".

3. Pocket Whip
Deze app, bevindt zich wat ons betreft op de derde plaats, bootst, zoals de naam al doet vermoeden, een zweep na. Handig om die vervelende buurman er eens van langs te geven of je collega...? Niet echt! Behalve het weergeven van het geluid van een zweep, doet deze app vrij weinig.

Oud, maar niet grijs!

Grijs worden. De meeste mensen zien het als teken van ouderdom en schamen zich hiervoor. (Binnen everywhereIM zien we het als teken van wijsheid). Wetenschappers hebben nu echter een oplossing ontdekt waardoor de natuurlijke haarkleur behouden wordt. De methode kan ook helpen tegen de huidziekte vitiligo. Wetenschappers schrijven in the FASEB Journal dat een opstapeling van waterstofperoxide (H2O2) in de haarzakjes ervoor zorgt dat haren een lichtere (grijze) kleur krijgen. Deze opstapeling wordt veroorzaakt door oxidatieve stress.

Vitiligo is een huidziekte waarbij bepaalde pigmentafwijkingen optreden vanwege verstoringen in de productie van het huidpigment. Onderzoekers verzamelde gegevens van vitiligopatiënten en ondervonden dat er één factor was die verantwoordelijk was voor deze aandoening, oxidatieve stress. Bij oxidatieve stress ontstaat er waterstofperoxide (H2O2). Deze stof wordt normaliter al door kappers gebruik om haar te blonderen, maar is dus ook verantwoordelijk voor het vergrijzen van haar. Waterstofperoxide wordt meestal gewoon afgebroken door onder andere katalase. Omdat dit niet gebeurde bij vitiligopatiënten, wijdden onderzoekers dit aan een gebrekkige werking van katalase. Na het ontwikkelen van een soortgelijk enzym bleek de opstapeling van waterstofperoxide af te nemen. Hierdoor kunnen de klachten van vitigliopatiënten afnemen. Ook zou dit dé oplossingen kunnen zijn tegen grijs haar. De app "Grey Hair Rocks" voor je iPhone helpt je van je laatste onzekerheden af, ...als het gaat om grijze haren.

Lees hier de wetenschappelijke publicatie over deze ontdekking.