Januari 2014

30
jan

"Innovatie zit tussen de neuzen"

Als het pijpenstelen giet en je voeten in de modder wegzakken, wat doe je dan? Je begint een gesprek met een medeslachtoffer langs de lijn. Zo is het eigenlijk begonnen. Recent ontmoette ik René Kock. We zijn beide ouder van een meisje in hetzelfde hockeyteam. Je zou dit een geval van serendipiteit kunnen noemen. Serendipiteit betekent iets ontdekken waar je niet naar op zoek was. Veel innovaties zijn op deze manier ontstaan. Zoals de klassieke ontdekkingen van de röntgenstraling en penicilline.

We spreken af dat ik een column schrijf over innovaties in de zorg. Makkelijker gezegd dan gedaan. Innovatie is een containerbegrip. Je hebt technische innovatie, sociale innovatie, gesloten innovatie en open innovatie. Om er een paar te noemen. In onze huidige complexe werkelijkheid ontstaan innovaties niet zozeer op het individuele niveau, maar in de communicatieve interactie. Tussen minimaal twee mensen. Niet gepland, niet lineair, chaotisch en niet zelden voorafgegaan door mislukkingen. Of zoals Paul Iske het in goed Nederlands verwoord: “ If we knew what we were doing, we wouldn’t call it innovation”.

In de gezondheidszorg bestaat een fundamentele angst voor mislukkingen. Het gaat tenslotte om mensenlevens. Niet handig als je wilt vernieuwen. Regels dreigen daar de experimenteerruimte te verstikken. Gelukkig kunnen we dan terugvallen op sociale innovatie. Slim gebruik maken van elkaars expertise. Een toevallige ontmoeting kan dan leiden tot nieuwe initiatieven. Want innovatie zit niet tussen de oren maar tussen (minimaal twee) neuzen. Kijk dus in 2014 goed om je heen. Op straat of langs de lijn.

Giliam Vroegindeweij, Kinderarts Tergooiziekenhuizen

Wearable computing

Er bestaat geen twijfel dat wearable computing (wat draagbare computer betekent, maar net niet helemaal de lading dekt) binnen de IT één van de belangrijkste onderwerpen wordt in 2014. Afgelopen jaren gezien als een hype, maar nu steeds meer geïntegreerd in de samenleving en in het dagelijkse leven.

Hartslagmeters en stappentellers o.a. verwerkt in polsbandjes en horloges zijn momenteel gemeengoed binnen de gezondheidszorg en sport. In de toekomst gaan we meer en meer toepassingen zien, verwerkt in kleding, sieraden, koptelefoons en schoenen. Het polsbandje is nog steeds de meest populaire toepassing. Eind van deze maand komt de Pebble Smartwatch op de markt. Een horloge dat kan synchroniseren met je smartphone en pc. Het nieuwe product is dmv crowdfunding gefinancierd. Om wearable devices voor een nog groter publiek aantrekkelijk te maken, zullen de bedrijven zich sterk gaan focussen op de vormgeving. Denk bijvoorbeeld aan een Google Glass, maar dan modieus en onopvallend. Dat is de toekomst.

Wearables zullen een grote impact hebben op de gezondheidszorg. Een 24-uurs hartfilmpje wat nu nog met een soort walkman en veel stickers op de borstkas moet gebeuren kan straks worden afgelezen door je t-shirt. Google heeft enkele weken terug een contactlens aangekondigd die continu de bloedglucose van patiënten met suikerziekte kan meten. En een horloge dat aan de verpleging doorseint wanneer het te lang stil heeft gelegen is een prachtig val-alarm voor ouderen. Allemaal onopvallende producten die zorg minder invasief zullen maken.

everywhereIM bij BNR Radio

Intelligente programma’s, spannende debatten en speels vermaak. Dat brengt BNR radio. René Kock en Eric Edelman werden op 14 januari 2014 bij BNR Gezond geïnterviewd door icoon Harmke Pijpers. Zij spraken o.a. over wat appill als grootste medische app bibliotheek aan de medische professional te bieden heeft: de toegevoegde waarde is dat de apps beoordeeld worden door artsen. Artsen vinden het belangrijk om de bevindingen te delen met collega’s. En over keurmerken: het is praktisch niet haalbaar als één instituut alle medische apps van een keurmerk moet voorzien. Dit zijn enkele quotes uit het interview. Luister hier wat René Kock en Eric Edelman te vertellen hebben over medische apps, keurmerken en appill. Luister: fragment BNR radio

Vernieuwde website everywhereIM.com

Zoals je van ons gewend bent,........... wij kunnen niet stilzitten. Of het nu gaat om het ontwikkelen van de nieuwste zorg-apps, serious games of andersoortige concepten waarmee wij de zorgsector op technologisch gebied onze diensten kunnen aanbieden, onze creatieve geesten vonden het tijd om onze website een nieuwe smoel te geven. Neem een kijkje op onze vernieuwde site en vindt informatie over wie wij zijn, wat wij doen en wie onze klanten zijn. Tevens kunt u lezen over onze aanpak. Oh ja en de arts die trots op onze homepage prijkt zit wel stil, maar wij nooit....... Check: everywhereim.com

Alles over CE-markeren op ce-markeren.nl

Het zat er al een tijd aan te komen, maar vanaf 1 januari 2014 is het zover, de inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is begonnen met het streng controleren of medische hulpmiddelen wel correct CE-gemarkeerd zijn.

"Nou en?" denkt u misschien als ontwikkelaar en/of uitgever van medisch gerelateerde apps. Nou, ook apps vallen tegenwoordig onder medische hulpmiddelen en dienen dus in veel gevallen CE-gemarkeerd te worden. Maar wanneer is dat dan het geval? En wat houdt CE-markering eigenlijk in? Op de website ce-markeren.nl kunt u d.m.v. het doorlopen van een korte vragenlijst uitvinden of u voor uw app een CE markering dient aan te vragen. We voegen later nog meer content toe zoals documentatie, voorbeelden etc. Voor meer info: website ce-markeren.nl