April 2014

23
apr

De zorg verbeteren

Onlangs hebben we een app gelanceerd die de kernwaarde van everywhereIM onderstreept: IT of ICT oplossingen ontwikkelen die een werkelijk bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg. Deze app voor MDL-artsen bevat de Nederlandse richtlijn coloscopie surveillance. We gebruiken de app in de meeste presentaties van everywhereIM om onmiddellijk duidelijk te maken welke mogelijkheden er zijn met de huidige medische richtlijnen. Momenteel zijn er meerdere richtlijnen apps in ontwikkeling voor verschillende specialismen. Op onze website zullen we deze binnenkort publiceren. Lees hier verder hoe Michiel Ledeboer, maag-darm-lever arts in het Deventer Ziekenhuis de app ervaart:

eHealth op de werkvloer: app vervangt steeds vaker zakkaartjes

Verantwoorde apps

Goede medische informatie voor patiënten en zorgprofessionals staat tegenwoordig hoofdzakelijk op websites én in medische apps. Maar wanneer is zo’n medische app nu veilig en verantwoord om te gebruiken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional? En welke standaarden moet u hanteren bij het beoordelen van een app? appill is dé oplossing voor de early adopter in de zorg. Via de zoekmachine appill kunnen artsen niet alleen snel de juiste apps vinden, maar ook reviews van hun collegae lezen. Zo blijkt dat de meest gewaardeerde medische apps momenteel zijn: Harrison’s Internal Medicine Review (Android), het Farmacotherapeutisch Kompas (iOS en Android), Diagnosaurus Ddx (iOS), de NHG Standaarden app (iOS) en Touch Surgery (iOS). Wilt u ook weten waarom? Neem dan met ons contact op, en wellicht heeft uw ziekenhuis binnenkort toegang tot appill.

Koudwatervrees?

U ziet iemand op straat lopen met een hippe zonnebril. 's avonds thuis moet u nog een paar keer denken aan die zonnebril en de dag daarna besluit u naar de plaatselijke brillenzaak te gaan. Na even zoeken vindt u de zonnebril in het rek, zet hem op de neus en kijkt u in de spiegel hoe hij staat. Ja, hij staat gaaf. Het is wel gewaagd, want hij is anders dan anders. Zal ik hem nemen? Hmm, misschien ben ik er toch nog niet helemaal aan toe om zo'n hippe zonnebril te dragen. Misschien vindt mijn omgeving hem niet zo mooi als ik. Ik wacht nog even en als straks wat meer mensen met zo'n zonnebril rondlopen koop ik hem misschien alsnog. Waarom dit verhaal? De zonnebril is een metafoor voor serious gaming. Durft u het aan?

Introductie: Linda

Sindskort werk ik als guideline project manager bij everywhereIM. Voordat ik in Naarden kwam heb ik Biomedische Technologie gestudeerd in Enschede. Daar heb ik voor de master Healthcare Technology gekozen en is bij mij de liefde voor alles wat met zorg en ICT te maken heeft geboren. Bij everywhereIM houd ik me voornamelijk bezig met het lezen van medische richtlijnen en deze vertalen naar stroomschema’s zodat hier richtlijnenapps van gemaakt kunnen worden. Het ontwikkelen van richtlijnenapps is onlangs door everywhereIM opgepakt en we verwachten dat hier zeker toekomst in zit. De huidige richtlijnen zijn vaak lange documenten waar een arts zelf de nodige informatie uit moet halen. Met een app zou dit proces veel sneller kunnen gaan doordat met gerichte vragen snel door de richtlijn heen gewerkt kan worden.