Augustus 2015

14
aug

Data in farmacologisch onderzoek

Recentelijk is een onderzoeksrapport uitgegeven door Eye for Pharma, genaamd "Data & Technology in Clinical Trials". Hierin worden een aantal zeer interessante uitspraken gedaan over het verzamelen en interpreteren van data bij farmacologisch onderzoek.

Dat er nog wel wat te verbeteren valt aan de manier van data verzamelen is ook voor de industrie zelf duidelijk: 85% van de ondervraagde "industry professionals" gaf aan dat verbeteringen aan het verzamelen, analyseren en beheren van data de grootste impact zullen hebben op de manier waarop toekomstige clinical trials uitgevoerd zullen worden. Real-time data speelt daarbij een bijzondere rol. Daarbij denken wij uiteraard: daar heb je een app voor nodig.

Een groot deel van de respondenten noemde specifiek big data als toekomst van onderzoek. Het ontwikkelen van nieuwe moleculen wordt steeds duurder en met behulp van big data zouden de juiste therapieën onmiddellijk op de juiste subgroepen patiënten kunnen worden gericht. Heel interessant is de bereidheid van velen om trial data met andere bedrijven te delen om zo superdatasets mogelijk te maken. Ook kunnen patiënten(verenigingen) actief meehelpen door hun data bij te dragen.

Wij voelen ons erg prettig bij dit toekomstbeeld, waarin zorgpartijen minder concurreren, maar elkaar juist helpen betere zorg te ontwikkelen.

The quantified self

De toekomst van de zorg heeft er weer een buzz word bij: the quantified self. Deze beweging hoopt het inzicht van mensen in hun gezondheid te vergroten door ze zo veel mogelijk gegevens zelf te laten meten en bijhouden. De gemakkelijkste manier om hier een beter beeld bij te krijgen is misschien door een aantal bestaande voorbeelden te bekijken.

  • Fitbit, Jawbone, Samsung Gear etc. zijn allemaal zogenaamde “activity trackers”, waarmee je aantal stappen, verbrande calorieën etc. per dag bij te houden zijn.
  • Onderzoekers hebben 18 elektrosensoren in een shirt verwerkt die samen continue ECG’s kunnen produceren.
  • De Scanadu Scout ziet er uit als een hockey puck die je tussen duim en wijsvinger moet vastpakken. Het apparaatje kan je vervolgens o.a. je hartfrequentie, temperatuur, zuurstofsaturatie, ademhalingsfrequentie, bloeddruk en stressniveau vertellen.
  • De Scanaflo van hetzelfde bedrijf maakt het mogelijk thuis simpele bloedonderzoeken te doen. Een app praat je door de interpretatie heen.
  • Bij Parkinson wordt het stemgeluid vaak lager dan normaal. Door "aaaaaah" te zeggen tegen je smartphone kan een app dit fenomeen herkennen.

Apple Watch

De recentelijk geïntroduceerde Apple Watch biedt veel mogelijkheden als het gaat om bijvoorbeeld vertrouwde dingen snel en gemakkelijk uitvoeren. Notificaties verschijnen onmiddellijk in beeld en je hoeft niet steeds op je telefoon te staren als je de weg zoekt. Bovendien kun je je dagelijkse activiteit meten met behulp van de ingebouwde hartslagmeter.

Naast de snelle manier van communicatie met anderen en de voordelen bij het sporten heeft de Apple Watch ook veel te bieden voor de medische wereld. Zo zijn er uiteraard diverse mogelijkheden voor de ingebouwde hartslagmeter. Maar ook het feit dat de Apple Watch om je pols zit biedt mogelijkheden wat betreft het verrichten van acties die je eerst op je mobiele telefoon moest verrichten, maar nu ook op een snellere manier kan doen op de Apple Watch. Zo hebben we al een systeem ontwikkeld waarbij je horloge je herinnert aan het innemen van je medicatie. De inname kan vervolgens geregistreerd worden door slechts één keer op het scherm van de Apple Watch te drukken.