Augustus 2013

27
aug

Augmented reality

"Augmented Reality", ofwel "AR", is uit haar bèta status geraakt. IKEA heeft AR onlangs geïntroduceerd bij haar productcatalogus. We waren wel even 5 minuten bezig om deze werkend te krijgen en de vraag is of Tante Riet dit ook gaat lukken.

De valkuil voor AR is het feit dat bedrijven hun eigen app gaan ontwikkelen voor gebruikers om de toepassing "te beleven". Als IKEA de "IKEA-app" ontwikkelt, Layar een app heeft, Google Goggles introduceert (en zo zijn er nog 20), dan zie ik het niet voor me dat de consument of professional tien of meer apps downloadt om AR toe te passen. Er zal dus één app "winnen", die op de meeste toepassingen kan worden gebruikt, maar daar is nu geen sprake van. Jammer, want het is wel een leuke toepassing met veel mogelijkheden. Zo heeft Augmented Car Finder de ideale functie om vrouwen hun auto terug te laten vinden na twee uur shoppen en toont Lookator de dichtstbijzijnde gratis Wi-Fi Hotspots. Maar net als met de zoekmachine Google, willen we één app die alle functies herbergt. We willen één Iens die ons vertelt waarom we er juist wel of niet moeten eten. Kortom, ik pleit voor één app die alle functies herbergt. Dan wordt Augmented Reality hét beloofde succes.

everywhereIM & De Telegraaf

3 augustus 2013, René Steenhorst (gepubliceerd in De Telegraaf)

Chemotherapie leidt bij acht op de tien kankerpatiënten tot misselijkheid. Bij zes op de tien zieken zelfs tot braken. Het is een vervelende, lusteloos makende bijwerking in de intensieve strijd om te genezen. Een nieuwe applicatie kan helpen bij dat beroerde gevoel te verdringen. Borstkankerpatiënte Zwanny Naber vindt deze app een uitkomst.

"Flink misselijk van de chemo op donderdag. Tóch weer veel zin in eten op vrijdag. Behoorlijk moe eigenlijk, beide dagen..." Korte, veelzeggende digitale dagboekaantekeningen van Zwanny Naber (45) uit het Gelderse Ingen. Zij ondergaat dezer dagen de vijfde van in het totaal zes chemobehandelingen in het Ziekenhuis Rivierenland Tiel.

Chemotherapie prikkelt gebieden in de hersenen die dit kunnen vertalen in misselijkheid. Daarnaast kan chemo het slijmvlies van het maag-darmstelsel zodanig irriteren dat er een stof vrijkomt die misselijkheid veroorzaakt.

Dat heeft Zwanny ervaren. Zeker in de eerste week van haar dit voorjaar gestarte kuur met fluorouacil, een van de langst bekende antikankermiddelen die zij via een infuus kreeg toegediend. "Feitelijk had ik meer last van de dexamethason die me tegen mogelijke misselijkheid werd gegeven. Ook dat middel heeft effect op de maag."

Door deze beleving digitaal via de nieuw ontwikkelde app "Hoe voelt de chemo?" te melden, kreeg Zwanny beter inzicht in wanneer en hoe de misselijkheid optrad of juist minder werd. Mede door die korte rapportages ontstond ook goed contact met zowel de oncologische verpleegkundige als de kankerdiëtiste.

"Met behulp van onze app zijn bijwerkingen veel beter te managen", stelt woordvoerder Theo van Dijk van medicijnproducent MSD. "Bijhouden is eenvoudig en kost nauwelijks tijd. Je kunt korte verslagje maken over hoe je je voelt aan de hand van een opschuifbare groene en rode "smiley". De resultaten kunnen direct naar de arts of verpleegkundige worden gemaild, ter voorbereiding op een volgend gesprek."

"Chemo zorgt ervoor dat je smaak verandert", vertelt Zwanny Naber. "De smaak versterkt zich of zwakt juist af, waarbij iets smaakloos wordt. Toch heb ik de behoefte om elke twee uur te eten, want zo neemt het misselijke gevoel sterk af. En het geeft energie. Ik mijd tarwe, suiker en zoete zuivel omdat dit zwaar op de maag ligt en de verwerking ervan veel energie kost. Met dank aan de dieetadviezen kan ik hiermee goed uit de voeten."

Zulke adviezen zouden moeten worden meegenomen bij de behandeling vindt zij. "Niet door een gewone diëtiste, maar door iemand die zich heeft toegelegd op het eten in relatie tot kanker. Voeding is namelijk een zeer belangrijk element van het herstel."

Zwanny en haar partner zouden met vakantie naar Maleisië gaan. Daags ervoor ontdekte de ook nu opvallend energieke adviseur/bestuurder bij FNV-bondgenoten een verdikking in haar rechterborst. "Het deed al en tijdje een beetje pijn. Zelf dacht ik aan een ontstoken klierweefsel, helemaal niet aan borstkanker. Uiteindelijk och naar de huisdokter gegaan, die me onmiddellijk doorstuurde om een foto te laten maken. In het ziekenhuis was het al snel duidelijk. De tumor, die al redelijk groot was, lag enigszins verdiept."

Nadat het behandeltraject met drieweekse behandelcycli met chemo in gang werd gezet, werd de vakantie abrupt afgeblazen. De kuren startten kort erna. "Ik heb ervoor gekozen om eerst het gezwel met behulp van chemotherapie kleiner te laten worden. Daarna moet de resterende tumor operatief worden verwijderd en vindt borstreconstructie plaats."

"Daarbij wordt dan ook gekeken naar eventuele erfelijke componenten. Weliswaar en ik de enige vrouw in de familie met borstkanker, maar ik heb een dochter. Ik wil alle eventuele risico’s voor haar uitsluiten.

Bron: Telegraaf

Wist u dat...?

- everywhereIM al apps ontwikkelt vanaf 3.000,-?
- U elke middag rond lunchtijd gratis advies kunt vragen?
- everywhereIM "Appill" heeft ontwikkeld, de eerste zoekmachine voor medische apps?
- Appill nu ook voor consumenten toegankelijk is op www.appwiser.nl?

Techniek: angst of mogelijkheid?

Bij de opkomst van de eerste treinen waren boeren bang dat koeien zure melk zouden gaan geven. De tv zou ervoor zorgen dat kinderen dommer zouden worden. En de computer zou geen nut hebben anders dan "het bijhouden van recepten". Het overgrote deel van de mensheid was niet overtuigd van de toekomst van techniek, terwijl ze tegenwoordig niet meer zonder kunnen.

Nog steeds is mijn oma "bang" dat we over 100 jaar onderdrukt worden door robots die we zelf hebben gebouwd en dat kinderen niet meer natuurlijk worden geboren, maar worden "gekweekt". Hoewel ze relatief weinig te maken heeft met alle nieuwe ontwikkelingen, vraag ik me wel af waarom ze zo bang is? Is ons leven door alle nieuwe mogelijkheden slechter geworden? Als we de media mogen geloven zitten we vaker achter de computer en kinderen spelen minder buiten. Maar weegt dat op tegen het feit dat we tegenwoordig iemand een kunststof hartklep kunnen geven? Of dat patiënten meer vragen kunnen stellen aan de specialist omdat ze zelf op internet al veel informatie hebben kunnen vinden?

Als klein meisje was ik redelijk geïntimideerd door de zwartgallige toekomst die mijn oma schetste. Nu ben ik echter van mening dat zij het bij het verkeerde einde had. Er zijn tegenwoordig zoveel gave dingen mogelijk! En er gaat nog zoveel meer mogelijk zijn! Denk hierbij aan de opkomst van AR of de mogelijkheden voor chirurgen om straks, met behulp van een bril, precies te zien waar ze moeten snijden. Mensen die door een ongeluk verlamd zijn geraakt, kunnen met hun hersenen gewoon een computer besturen. Gaming gebeurt zonder controllers maar met een armband die reageert op je spierbewegingen. En onze spiegel of iPad vertelt ons elke ochtend of onze bloeddruk en hartslag nog goed zijn. (dit is al mogelijk! Kijk hier of hier)

Ik denk dat we moeten ophouden met bang zijn voor de toekomst. We moeten deze juist koesteren en reikhalzend uitkijken naar wat komen gaat. Sterker nog, we moeten ervoor zorgen dat we nú al ideeën bedenken voor de techniek van morgen. Deze zal zich steeds minder laten beperken. Dus bedenk gekke ideeën! Vraag of het niet al mogelijk is. Want wie weet, misschien ligt de toekomst wel dichterbij dan je misschien denkt.

Bronnen:
Psych.org
Wikipedia
psfk.com
thalmic.com
vitalsignscamera.com

Afvallen? Diet goggles!

Heb je er ook wel eens last van? Het eten smaakte zo goed dat je nog wel drie keer kunt opscheppen. Je houdt jezelf voor dat die porties eigenlijk best klein zijn en dat het helemaal niet ongezond is om vandaag wat meer te eten. Toch lijkt het na het eten alsof je maag ontploft en beloof je jezelf dat je nooit meer zoveel zult opscheppen. Maar de volgende dag is het weer raak...

Als je het bovenstaande herkent, is de nieuwste uitvinding uit Japan misschien iets voor jou! Wetenschappers hebben namelijk een bril (genaamd "Diet Goggles") uitgevonden die de porties op je bord virtueel vergroot. Op deze manier lijkt het alsof je meer op je bord hebt liggen en raak je sneller vol. Onderzoek toonde aan dat mensen die deze bril droegen tijdens het eten, gemiddeld 10% minder voedsel innamen dan mensen die geen bril droegen.

De bril maakt gebruik van augmented reality, ofwel AR. AR is het digitaal toevoegen van beelden, geluid of video aan de "echte fysieke wereld". Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van de camera van je mobiel, of door het dragen van een bril. AR is de nieuwste trend op technologisch gebied en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er wordt al steeds vaker gebruik gemaakt van "image guided surgery". Hierbij wordt bijvoorbeeld een tumor gedurende een operatie op de huid getoond. Op deze manier kan de chirurg exacter werken. Ook kan door middel van 3D weergave beter worden bepaald of en waar een persoon anatomische afwijkingen heeft.

Hoewel het nog even wachten is op brillen die we dagelijks kunnen dragen, zijn er al wel apps beschikbaar die je gewoon via je telefoon of tablet kunt gebruiken. Zo is er een app die laat zien hoe je longen eruit zien als je veel rookt en heeft het NAI een app uitgebracht die extra informatie geeft over verschillende gebouwen in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Haarlem en Gouda.

Zelf proberen?
http://www.nai.nl/uar
http://www.arlungs.com/

Bronnen:
Wikipedia
The Independent