Juli 2015

17
juli

Apps vervangen nog geen dokters

De British Medical Journal heeft apps en websites die pretenderen patiënten van een diagnose te kunnen voorzien kritisch onderzocht. De auteurs hebben 45 nep-patiënten ontworpen en op dezelfde manier ingevuld bij 23 verschillende “symptom checkers”. Bij de symptom checkers die echt een diagnose stellen hebben ze gecontroleerd of de meest waarschijnlijke diagnose correct was of dat de juiste diagnose in de eerste 20 genoemde diagnoses voorkwam. Bij symptom checkers die alleen triageren werd gecontroleerd of de juiste mate van spoed werd aangegeven (spoedeisende hulp nodig, niet-spoedeisende hulp nodig, zelfzorg voldoende).

In slechts 34% van de gevallen werd de juiste diagnose gesteld. Nog zorgwekkender is dat in 42% van de gevallen de juiste diagnose niet eens in de top 20 voorkwam. Triageren ging in 57% van de gevallen goed. Alles bij elkaar dus nog niet voldoende betrouwbaarheid om zelf-diagnose te omarmen.

Verschillende makers van de geteste systemen waren snel om te reageren. De strekking van hun verhaal is dat deze tools nog niet bedoeld zijn om diagnostiek door artsen te vervangen, maar om patiënten beter te informeren en in staat te stellen de juiste vragen te stellen aan hun behandelaar. Samen moet er dan een correcte diagnose uitrollen.

everywhereIM ondersteunt deze visie. We zijn geen software aan het ontwikkelen om artsen te vervangen, maar om artsen én patiënten te helpen. De menselijke factor in de zorg is nog niet aan vervanging toe.

Cardboard 2.0

Bij de introductie leek het er op dat Google Cardboard een gimmick was voor de bezoekers van Googles ontwikkelaarscongres. Maar met het uitbrengen van Cardboard 2.0 maakt Google duidelijk dat ze dit pad van goedkope virtual reality nog verder willen vervolgen. Misschien zijn ze zelf ook een beetje verbaasd over het succes.

De verbeterde versie van Cardboard kent een paar belangrijke voordelen ten opzichte van de eerste editie. Wat betreft de constructie is het kartonnen bouwpakket ten eerste nog eenvoudiger gemaakt om in elkaar te zetten. Ten tweede is de magnetische schakelaar die eerst aan de zijkant zat ingeruild voor een ingenieus hefboompje dat op het scherm tikt om een actie uit te voeren.

De belangrijkste update is echter dat moderne smartphones met een grotere schermdiagonaal ook in de Cardboard passen, inclusief iPhones! Voor dit laatste is de software ook bijgewerkt zodat we geen trucs meer hoeven uit te halen om nette iOS Cardboard apps te produceren.

3D geprint hart

Wetenschappers van het Helen DeVos kinderziekenhuis in de VS hebben CT-scans van een hart weten te combineren met een 3D echo van hetzelfde hart. De data die dit opleverde hebben ze gebruikt om met een 3D printer een zeer nauwkeurige reproductie van het hart te maken. Deze kan gebruikt worden door artsen om bijvoorbeeld anatomische afwijkingen op te sporen en om de beste operatieve behandeling te bepalen en voor te bereiden.

De auteurs van de studie noemen deze techniek “hybride 3D printen”. Het levert veel nauwkeurigere modellen op dan wanneer er slechts van een soort beelden gebruik wordt gemaakt.

De volgende stap is om ook MRI-scans te verwerken in de data. Naar verwachting zal hiermee nog gedetailleerdere informatie in de modellen verwerkt kunnen worden.