April 2017

19
april

App-analyse: Hematology

De Hematology-app werd eind 2016 ontwikkeld in samenwerking met dr. J.J.W.M. Janssen, internist-hematoloog in het VUmc te Amsterdam. De app biedt een overzicht van alle hematologische ziektebeelden, biedt achtergrondinformatie, diagnostische criteria, evenals interactieve keuzehulpen en (risico-)score calculators. Nu de app ruim 3 maanden beschikbaar is in de verschillende app stores, vonden wij het tijd u een update te geven over de ‘prestaties’ in deze eerste 3 maanden.

Gebruikers

Volgens zorgkaartnederland.nl zijn er 163 internist-hematologen in Nederland. Terwijl de app specifiek gericht is op hematologen, telt de app op dit moment 568 gebruikers. Van dit totaal aantal gebruikers, hebben 427 een iPhone, en gebruiken 141 een Android-smartphone. Naast de verschillende besturingssystemen, zien we dat de meeste gebruikers uit Nederland komen (zo’n 65%), maar dat de app wereldwijd gebruikt wordt, onder andere in India, Frankrijk en Turkije.

Gebruik van de app

Al deze gebruikers tezamen openden de app 1.152 keer, met een gemiddelde sessieduur van 04:40 minuten. Gemiddeld openden de gebruikers per sessie 17,36 schermen binnen de app, wat aangeeft dat mensen na het openen van de app niet direct weer wegklikken, maar daadwerkelijk de app gebruiken om informatie op te zoeken.

Analyse van het gebruik

Mensen die de app openden waren dus geïnteresseerd in de inhoud van de app, maar welke informatie werd het meest opgezocht? Onderstaande flow geeft schematisch weer welke schermen het vaakst werden geopend, en in welke volgorde. Deze afbeelding geeft van de gemiddeld 17 schermen per sessie slechts de eerste 4 weer, gesorteerd op besturingssysteem.

We zien dat de hoofdstukken ‘Benign hematology’ en ‘Hemato-oncology’ het meest geopend worden, waarbinnen het vaakst gekozen wordt voor ‘Hemoglobinopathies’ en ‘Lymphoid neoplasms’, respectievelijk. Van de tools werd ‘Tumor lysis syndrome’ het meest geopend.

Momenteel kunnen we nog geen conclusies trekken over het gebruik van de verschillende beslishulpen in de app, in een volgende analyse zijn wij hier erg nieuwsgierig naar!

De Hematology app is verkrijgbaar in zowel de App Store, als Google Play store.

Wat maakt een richtlijn geschikt om te verappen?

- Verappen: Iets, bijvoorbeeld een richtlijn, omzetten in een app; ergens een app van maken. Verappen is een Nederlands werkwoord afgeleid van het Engelse leenwoord app. - Aldus het instituut voor de Nederlandse taal. Toegegeven, misschien hebben zij niet een richtlijn maar een boek als voorbeeld genomen, maar het toont aan dat wij toch met een serieuze zaak bezig zijn. Wij geloven namelijk enorm in het verappen van medische content.

Grofweg onderscheiden wij drie soorten richtlijnenapps: Naslagwerken, Checklists en Tools. Afhankelijk van hoe de richtlijn is opgebouwd zal de app één of een combinatie van bovenstaande soorten bevatten.

Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de doelgroep. Je moet een goed beeld hebben van de context waarin de app gebruikt wordt: hoe vaak wordt de richtlijn geraadpleegd, door wie en waar doen ze dat? Dit alles heeft invloed op het medium dat gebruikt wordt. Een app is vaak, maar niet altijd de oplossing.

Natuurlijk staan wij voor kwaliteit. Daarom werken wij altijd samen met de richtlijncommissie van de betreffende richtlijn. Zonder hun zegen komt de app niet in de stores te staan.

Nieuwsgierig geworden of heb je een goed idee voor een app? Meld je aan voor één van de bijeenkomsten in juni of neem (vrijblijvend) contact met ons op via richtlijnen@everywhereim.com of 035-7370521.

Waarom een richtlijnenapp voor uw organisatie?